Henkilöliikennepalvelut Ivalo-Murmansk ja Salla-Kantalahti-Murmansk –välillä

HANKEAIHIO (Kehittämistoimi, Nopea vaikutus)

IV Logistiikka + Suomi – yhteydet ja infra

Henkilöliikennepalvelut Ivalo-Murmansk ja Salla-Kantalahti-Murmansk –välillä (65).

Yksittäisen Murmanskissa asioivan liikemiehen tai vierailevan omatoimimatkailijan näkökulmasta tieyhteyttä suurempi puute on henkilöliikennepalvelujen puute. Viime vuosina palvelut ovat heikentyneet. Säännöllisiä ”länsimaista palvelun käyttäjää” tyydyttäviä kuljetuspalveluja ei ole ollut viime vuosina Sallan reitillä eikä liioin ylempänä olevalla Raja-Joosepin kautta kulkevalla päällystämättömällä reitillä. Jatkoyhteydet Suomesta ovat olleet joiltakin Gold Linen linjoilta Ivalosta Murmanskiin. Linjaa on liikennöinyt Ivalosta muutamina arkipäivinä viime aikoina venäläinen pikkubussi Raja-Joosepin kautta. Aiemmin bussi liikennöi jokaisena arkipäivänä. Tällä hetkellä Rovaniemeltä pääsee Ivalon kautta Murmanskiin maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina (klo 8.30-20.35). Rovaniemeltä Sallan kautta Kantalahteen pääsee maanantaisin ja torstaisin (14.45-22.20) (aikataulutiedot www. goldline.fi/aikataulut / Erkki Oikarinen 2010). Useat Suomesta Murmanskin alueelle matkustavat liikematkustajat järjestävät kyydin itse, esimerkiksi tilaamalla taksin Venäjältä tai Suomen puolelta. Murmansk on lähellä, mutta kuitenkin kaukana liikennepalveluiden näkökulmasta. Palvelut ovat heikot ja ehdottomasti kehittämisen tarpeessa. Paitsi rahtiliikenteen ja henkilöliikenteen yhdistäminen, yksi mahdollisuus voisi olla yhdistää Murmanskin matkailuliikennettä Lapin keskuksista ja säännöllistä reittiliikennettä. Tämä voisi edellyttää esimerkiksi viisumikysymysten ratkaisua (esim. päivän – kahden viisumivapaat käynnit Murmanskin alueella). Viisumittomuuteen voi kuitenkin olla Murmanskin alueella pienemmät mahdollisuudet kuin Pietarissa tai Saimaan kanavan Viipuri-risteilyillä alueen geopoliittisesta ja siihen liittyvistä sotilaallisista intresseistä johtuen. Henkilöliikennepalvelujen kehittämistä voisi jossain määrin arvioida mm. keväällä 2010 käynnistyneen Koillis-Suomen ja Itä-Lapin Koheesio- ja kilpailukykyohjelman puitteissa.

.

”Tällä hetkellä Rovaniemeltä pääsee Ivalon kautta Murmanskiin maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina.” Kuvassa kirjoittaja lähdössä Delfoi-haastattelumatkalle Ivalosta Murmanskiin  – Murmanskin alueen ja Luoteis-Venäjän teollista, logistista ja sosiaalista tulevaisuutta vuoteen 2025 ennakoivaan tutkimukseensa liittyen – maaliskuussa 2005.


Lähde:

Myllylä, Yrjö (2010). Arktinen ja Itämeren kasvualue Suomen intressien polttopisteessä. 92 s. Työ- ja elinkeinominsteriö, alueiden kehittäminen, 43/2010.<https://rdaluekehitys.net/2013/05/30/aluekehitys-rd-julkaisuesittely-arktinen-ja-itameren-kasvualue-suomen-intressien-polttopisteessa/>

Ks. myös  (päivitetty 17.10. 2013):

LÄPIMURTO SALLASSA 96

Myllylä, Yrjö & Mika Perttunen (2011). Koillis-Suomen elinkeinostrategia 2011-2015.  121 p. Koillis-Suomen kehittämiskeskus Naturpolis Oy / Koheesio- ja kilpailukykyohjelma KOKO. <http://www.naturpolis.fi/dynamic/Nettiversio_Koillis-Suomen_elinkeinostrat.pdf> (Strategiassa viisumivapaata vyöyhykettä kannatettiin Koillis-Suomeen)

Advertisement
Kategoria(t): 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 04 OPPILAITOKSET, T&K, 05 HALLINTO, VIRKAMIEHET, 06 POLITIIKKA, POLIITIKOT, 07 Valtakunnan taso, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 14 Seutukunnat, Seudulliset kehittämiskeskukset, kuntayhtymät, 15 Kaupunkiseudut, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KÄYTÄVÄKEHITTÄMINEN JA KORRIDORIT, VISIOT JA TOIMENPITEET Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.