Tulevaisuustieto

TIETOISKU – AVAINKÄSITTEET

Faktatieto + näkemys = tulevaisuustieto

(Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen perustaja, tekn. tri, prof. Pentti Malaska Tulevaisuuden tutkimuksen seuran 30-vuotisjuhlassa toukokuussa 2010)

”Näkemyksellä jäsennetään faktatietoa.”

”Faktatiedosta ei suoraan voi johtaa näkemystä.” (ks. esim.)

”Näkemyksellä on suuri voima (se voi joskus jopa muuttaa faktat, ks. esim.).”

Tulevaisuudentutkimus tutkii ”mahdollisia (ja usein samalla toivottavia ja haluttavia) tulevaisuuksia”.

Tarvitaan ”asiantuntijatietoa”,  ”tulevaisuuden tekijöitä ja näkijöitä”.

Suurin haaste on ymmärtää kuka on asiantuntija ja miten asiantuntijatietoa käytetään – tulee muistaa, että ”kukaan ei sahaa omaa oksaansa”. Miten tulevaisuuden nousevia aloja, tai positiivisesti vaikuttavia heikkoja signaaleja, voitaisiin yhteisöllisesti kuitenkin tukea? (ks. esim.)

RD Aluekehitys on kehittänyt konseptia ja sovelluksia, jossa pyritään kiinnittämään huomioita vastaajien intressiryhmiin ja antamaan näin mahdollisuus tulevaisuuden äänen kuulumiselle ja mahdollisuudelle (ks. esim. ao. julkaisu kohta Intressi-kompetenssi -taulukko, S. 109-111).

Myllylä, Yrjö (2008). Murmanskin alueen teollinen, logistinen ja sosiaalinen tulevaisuus vuoteen 2025. 317 p. Publisher Oy Aluekehitys RD (Dissertation, print version). Sponsored by Ministry of Trade and Industry, Naturpolis Oy.

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.