Nelostievisio – RD Aluekehitys ja Nelostie E75 ry

Nelostietä markkinoille

Aluekehitys RD, Nelostie. Nelostietä markkinoille. Nelostie on tavaraliikenneputki ja matkailun väylä.

.

Aluekehitys, Nelostie

Aluekehitys RD, Nelostie.  Nelostie yhdistää tikapuiden tavoin Suomen poikittaisväylät myös kansainvälisiin kuljetuskäytäviin.

.

Nelostietä markkinoille, Eripainoksen tukijoita

Nelostietä markkinoille, Eripainoksen tukijoita

RD Aluekehitys Oy laati vuonna 1998 perustetulle Nelostie E75 ry:lle ensimmäisen vision ja Nelostien kehittämisselvityksen yhteistyössä Oulun Viatek Oy:n (nyk. Ramboll Finland, Oulu) kanssa. (Katso Tie- ja Liikenne Lehden artikkeli ”Nelostietä markkinoille”.) RD Aluekehitys Oy:n Yrjö Myllylä toimi tuolloin hankkeen projektipäällikkönä.  RD Aluekehitys oli myös useita vuosia Nelostie E75 ry:n kannatusjäsen. Aiemmin Myllylä on tehnyt Nelostiehen liittyviä selvityksiä ja vetänyt mm. Nelostien visioseminaarin Äänekoskella sekä Liikenne- ja matkailu -teeman liittyvän seminaarin Kempeleessä. Nelostie antaa edelleen yhden keskeisen lähtökohdan ja tarkastelukulman kehitettäessä sen vaikutusalueen toimintaa.

Nelostien kehittämismalli sopii myös muiden käytävien kehittämiseen sovellettuna ja vahvistettuna mm. RD Konseptin ja siihen liittyvän RD Delfoin vahvemmalla hyödyntämisellä. Haasteena on ylimaakunnallinen yhteistyö ja asioiden tarkastelu kokonaisuutena. Siihen Nelostie E75 ry ja sen vaihtuva puheenjohtajuus antaa yhden hyvän lähtökohdan yhdistettynä ammattimaiseen ja osaavaan konsulttien käyttöön. Esimerkiksi tällä hetkellä olisi pitkittäisyhteysksistä vahvoja perusteita tarkastella VT3 ja VT8 teiden kehittämistä kokonaisuutena ja etenkin Tampere-Seinäjoki-Vaasa-Pietarsaari-Kokkola-Oulu väliä. Ammattimainen RD Delfoi-soveltaminen toisi kehittämiselle merkittävää lisäarvoa.

Nelostie E75 ry:n jäsenet

Lähde 5.7.2012: http://www.nelostie-e75.fi/?id=271

KUNNAT

Hartolan kunta

Iin kunta

Joutsan kunta

Jyväskylän kaupunki

Keminmaan kunta

Kempeleen kunta

Kärsämäen kunta

Laukaan kunta

Oulun kaupunki, Tekninen keskus

Pihtiputaan kunta

Pyhäjärven kaupunki

Siikalatvan kunta

Sodankylän kunta

Sysämän kunta

Tervolan kunta

Tyrnävän kunta

Uuraisten kunta

Viitasaaren kaupunki

Äänekosken kaupunki

Toivakan kunta

YHTEISÖT

Keski-Suomen kauppakamari

Keski-Suomen liitto

Oulun kauppakamari

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Kemi-Tornio alueen kehittämiskeskus ry

YRITYKSET

Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö JYKES Oy

Keskimaa OSK

Keski-Suomen Osuuspankki

Kuljetusliike Taipale Oy

Nokka-Yhtiöt Oy

Osuuskauppa Arina

Oulun Autokuljetus

Oulun Osuuspankki

Pörhön Autoliike Oy

Schenker Cargo Oy

Swanline Oy

Vapo Oy

Vähälä Logistics Oy

Käytäväkehittäminen on ollut keskeinen RD Aluekehityksen toiminnan muoto jo 20 vuotta. Nelostietä ja muita logistiikkaa ja käytäväkehittämishankkeita (kuten E18 ja Barentsin käytäviä) käsitteleviä julkaisuja:

Myllylä, Yrjö & Teemu Kinnunen (1998). Nelostietä markkinoille. Tie- ja Liikenne 5-6/1998, 12-17. Suomen Tieyhdistys.
Myllylä, Yrjö (1992). Nelostien kehittäminen. Tie- ja Liikenne 12/1992, 26-30. Suomen Tieyhdistys.
Myllylä, Yrjö (1992). Nelostievisio. Tie- ja Liikenne 7-8/1992, 42-44. Suomen Tieyhdistys.
Myllylä, Yrjö (1992). Kehittyvä nelostie – valtakunnan selkäranka. Tie- ja Liikenne 6/1992, 8-10. Suomen Tieyhdistys.
Myllylä, Yrjö (1997). Euroarktisen käytävän voimaa. Tie- ja Liikenne 5-6/97. 20-22. Suomen Tieyhdistys.
Myllylä, Yrjö (1996). Suomalais-venäläinen Barentsin käytävän kehittämisseminaari 19.4.1996 Kantalahdessa Alumiinitehtaan kulttuuritalossa. 22 p. Esitelmien yhteenvetojulkaisu. Lapin yliopisto Muotoilu- ja yrityspalvelu, Kantalahden kaupunki, Kemi-Tornio alueen kehittämiskeskus, Koillis-Lapin kuntayhtymä, Lapin lääninhallitus. Lapin yliopiston Muotoilu- ja yrityspalvelun Valkoisen Meren messut 1996-julkaisuja.
Myllylä, Yrjö (1996). Barentsin käytävän kehittämisseminaari. Tie- ja liikenne, 29-31. Suomen Tieyhdistys.
Myllylä, Yrjö & Pekka Iikkanen (1995). Itämeren alueen muuttuvat kuljetusmarkkinat – Varsinais-Suomen asema Itämeren yhteysverkossa. 67 p. Liikenneministeriön julkaisuja L 23/1995.
Myllylä, Yrjö (1996). MYP:n (Lapin yliopiston Muotoilu- ja yrityspalvelun) rooli Barentsin käytävän kehittämisessä. Lapin yliopiston tiedotuslehti KIDE 6/1996, 23. Lapin yliopisto.
Myllylä, Yrjö (2006). Evaluation of the Industrial, Social and Logistical Developments in the Murmansk Oblast by using the Delphi method. II international Summer School of European Peripheries, 2-15.7.2007, Santander, Spain. <http://www.uta.fi/isss/monnetcentre/peripheries2/pdf/Yrjo_Myllyla.pdf>
Myllylä, Yrjö (1992). Pasilanväylän vaikutukset. Pasilanväylän projektin tiedotuslehti, kesäkuu 1992, numero 6.
Nordenswan, Olli & Yrjö Myllylä & Jukka Reinikainen (1992). Matkalla Pietariin – E18 tien kansainvälinen kehittämisprojekti. 13 p. Analyysi- ja visiomuistio 12.11.1992. Tiehallitus, Viatek Tapiola Oy, Omnipress Oy.
Myllylä, Yrjö (2006). Öljy virtaa länteen Murmanskin kautta. Talouselämä Puheenvuoro 24.5.2006. <http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/05_julkaisut/ts240507>
Myllylä, Yrjö (2007). Venäjä pyrkii hallitsemaan itse tuotteidensa kuljetusreittejä. Helsingin Sanomat, Vieraskynä / pääkirjoitus 31.5.2007.<http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/05_julkaisut/hsvieraskyna310507>
Myllylä, Yrjö (2008).  Murmanskin alue logistiikan solmukohdaksi. Kaleva, Alakertakirjoitus 16.1.2008. <http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/05_julkaisut/kaleva2008>
Myllylä, Yrjö (2006). The Development of North-West Russia and Delphi-Method –Evaluation of the Industrial, Social and Logistical Developments in the Murmansk Oblast (PDF 550 KB) 8th International Conference of  Finland Futures Research Centre and Finland Futures Academy in collaboration with Economic Geography, Pan-European Institute and Pori Unit  from Turku School of Economics.
Myllylä, Yrjö & Iikkanen, Pekka & Juntikka, Tuomo (1999). The Barents Euro-Arctic Corridor – The Development of Road Infrastructure from the viewpoint of Combined Transport. Present/Article IRF (International Road Federation) Regional Conference European Transport and Roads. Meeting the Challenges of the 21st century. Technical reports. 1999. 135-140.
Rataverkosta tarvitaan visio Jäämerelle asti. Kaleva 17.6.2011. Edit. Arja Mikkola.<http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/05_julkaisut/kaleva170611>
Myllylä, Yrjö (2011). Koillisväylän käyttö on jo tosiasia. Turun Sanomat, Alakerta, 26.4.2011. < http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/05_julkaisut/tsalakerta260411>
Myllylä, Yrjö (2011). The Norht-East Passage is already a fact. Baltic Rim Economies 31.5.2011, Bimonthly Review 2/2011, 38. Expert Article 765. <http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/05_julkaisut/bre310511>
Myllylä, Yrjö (2010). Murmanskin alueen merkityksen kasvu energiataloudessa ja logistiikassa luo mahdollisuuksia myös Suomen yrityksille. Teoksessa Kuusi, Osmo, Paula Tiihonen & Hanna Smith 2010: Sopimusten Venäjä 2030. 161-170. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisuja 3/2010.<http://web.eduskunta.fi/dman/Document.phx?documentId=gi29410111625283&cmd=download>
Myllylä, Yrjö (2008). Murmanskin alueesta logistiikan ja energiateollisuuden keskus? Futura 2/2008. Tulevaisuuden tutkimuksen seura. 27-35.
Myllylä, Yrjö (2010). Arktinen ja Itämeren kasvualue Suomen intressien polttopisteessä. 92 s. Työ- ja elinkeinominsteriö, alueiden kehittäminen, 43/2010.< http://www.tem.fi/files/27375/TEM_43_2010_netti.pdf>
Myllylä, Yrjö (2008). Industrial, Logistic and Social Future of the Murmansk Region – Summary of the Doctoral Dissertation by Yrjö Myllylä. 64 p. Publications of the Ministry for Foreign Affairs of Finland 3/2008. <http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/uutiset/uutiset/ummurmanskkirja>Sponsored by Cargotec, Aker Arctic Technology, Finstaship, Lapland Chamber of Commerce, Municipality of Salla, Barents Group Ltd and Management & Transportation Experts Matrex Oy
Myllylä, Yrjö (2008). Murmanskin alueen teollinen, logistinen ja sosiaalinen tulevaisuus vuoteen 2025. 317 p. Publisher Oy Aluekehitys RD (Dissertation, print version). Sponsored by Ministry of Trade and Industry, Naturpolis Oy.
Myllylä, Yrjö (2007). Murmanskin alueen teollinen, logistinen ja sosiaalinen kehitys vuoteen 2025 (Industrial, logistical and social Development of Murmansk Oblast until 2025). 321 p. Väitöskirja (Dissertation). <http://joypub.joensuu.fi/joypub/alldefences.php>
Myllylä, Yrjö (2006). Evaluation of the Industrial, Social and Logistical Developments in the Murmansk Oblast by Using Delphi Method. In the book: Pieces from Peripheries and Centres. Papers presented at a symposium in Rovaniemi, 30.-31. March 2006. Mare Rantaniemi, Kyösti Kurtakko & Katja Norvapalo (eds). University of Lapland, Rovaniemi 2006. 240-258.
Myllylä, Yrjö & Iikkanen, Pekka (1995). The changing freight transport market in the Baltic Sea Area – The Position of Southwestern Finland in the context of the Baltic Sea Transport network. Ministry of Transportation, L23/1995. (Article also: Magazine Tie- ja Liikenne 5-6/1995 (Finland).
Myllylä, Yrjö & Oleg Andreev & Vesa Rautio (2008). Where are the hubs and gateways of development? Developments in Murmansk Oblast. 182-199. In Rautio, Vesa & Markku Tykkyläinen (eds.): Russia’s Northern Regions on the Edge. Kikimora Publications. University of Helsinki.
Myllylä, Yrjö (2007). Russia tries to control the transport routes of its own products itself. Baltic Rim Economies, expert article 158. 21.12.2007. <www.tse.fi/pei>
Myllylä, Yrjö (2010). The Murmansk region’s growing importance in the energy economy and logistics creates opportunities also for Finnish companies. In the book: Kuusi, Osmo & Hanna Smith & Paula Tiihonen (eds.) (2010). Russia 2030 based on contracts. Publication of the Committee for the Future 6/2010. 170-180.  <http://web.eduskunta.fi/dman/Document.phx?documentId=vy14010113558959&cmd=download>
Myllylä, Yrjö (1999). Suomi Pohjois-Eurooppaa palveleva informaatioteknologian ja logistiikan osaamiskeskus. AlueIntegraattori 5/1999. <http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/07_asiakkaat_ja_linkit/aipepys>
Myllylä, Yrjö (1999). The Northern Dimension: Finnish Companies providing services within the new Northern Europe – Finland serving Northern Europe as a Centre of information technology and logistics expertise. Article/Bulletin for EU:s SME:s Forum 1999.
Myllylä, Yrjö & Juntikka, Tuomo (1999). Centre to Improve transport links with NW Russia. Article in Report on Europe, Northern Dimension. Statistics Finland. 30-33. Vantaa 1999.
Myllylä, Yrjö (1997). Kemi-Tornion rooli EU:n pohjoisen käytävän kehittäjänä – johtopäätöksiä. In the book: Vainio, Juhani (ed.) Kemi-Tornion rooli EU:n pohjoisen käytävän kehittäjänä. Publications from the Center for Maritime Studies, University of Turku, B 93.
Myllylä, Yrjö (1997). Kemi-Tornin rooli EU:n pohjoisen käytävän kehittäjänä – esiselvitys. Nykytilan muistio 31.2.1997. 23 p. Lapin yliopiston Muotoilu- ja yrityspalvelu, Kemin kaupunki, KTM yrityspalvelu Lapin piiri. Lapin yliopiston Muotoilu- ja yrityspalvelun julkaisu.
Myllylä, Yrjö (1997). Etelä-Kuolan elintarvikejakelukeskus – kylmätilojen rakentaminen Kantalahteen –raportti. 17 p. Lapin työvoima- ja elinkeinokeskus, NorrFrysh Ab, Veljekset Rönkä Oy, Lapin yliopisto, Muotoilu- ja yrityspalvelu, Oy Aluekehitys RD.
Myllylä, Yrjö (1996). Perämeren satamat osana Pohjois-Suomen ja Luoteis-Venäjän yhteysverkkoa. KIDE. Lapin yliopiston tiedotuslehti 7/1996, 16-18. (Ports of Northern Gulf of Bothnia on the part of Northern Finland and NW-Russias logistics network. Article in Kide 7/1996, University of Lapland.) <http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/05_julkaisut/kide96>
Myllylä, Yrjö (1995). Delfoi-tutkimus: Itämeren alueen muuttuvat kuljetusmarkkinat – Varsinais-Suomen asema Itämeren yhteysverkossa. Tie- ja Liikenne 5-6/1995, 20-23. Suomen Tieyhdistys. <http://aluekehitys.internetix.fi/fi/sisalto/05_julkaisut/tiejaliik95>
Myllylä, Yrjö (1994). Hailuodon yhdyskuntakehitys lautta- ja kiinteäyhteysvaihtoehdoissa. Tie- ja Liikenne 10/1994, 21-23. Suomen Tieyhdistys.
Myllylä, Yrjö (1993). Hailuodon liikenneyhteyksien kehittämisen tarveselvitys – Vaikutukset: Yhdyskuntakehitys. 95-120. In the book: Hailuodon liikenneyhteyksien kehittämisn tarveselvitys, Tielaitos, Oulun tiepiiri.
Myllylä, Yrjö & Tom Granberg (1992). Nelostie – Valtakunnan selkäranka. 51 p. Viatek Yhtiöt, Keski-Suomen Liitto, Pohjois-Pohjanmaan Seutukaavaliitto, Päijät-Hämeen Liitto, Keski-Suomen tiepiiri, Oulun tiepiiri, Keski-Pohjanmaan tiepiiri, Hämeen tiepiiri, Mikkelin tiepiiri. Viatek Yhtiöt, Elokuu 1992.
Granberg Tom & Yrjö Myllylä (1991). Raideliikenteen kehittämisen vaikutukset. Liite 1: Joukkoliikennejärjestelmien tarkastelu. 36 p. Espoon kaupunkisuunnitteluviraston tutkimuksia ja selvityksiä B6:1991. 25.1.1991.
Granberg Tom & Yrjö Myllylä (1990). Liikenneväylähankkeiden vaikutus maankäyttöön ja kaupunkirakenteeseen. 79 p. Viatek Oy, Pääkaupunkiseudun liikenneneuvottelukunta, Helsingin seutukaavaliitto. Helsingin seutukaavaliiton julkaisuja C 22.
Myllylä, Yrjö & Pekka Iikkanen (1991). Lentoliikennetutkimus. Liikenne 3/1991, 18-20. Liikennesuunnittelun Seura Ry.
Myllylä, Yrjö & Oleg Andreev (2005). The Development of the North-West Russia and Delphi method – evaluation of the industrial, social and logistical developments in the Murmansk Oblast. Nordia Yearbook 2005. Nordia Geographical Publications Vol 34:4. p. 37-48.  Publications of the Department of Geography, University of Oulu and Geographical Society of Northern Finland. (Printed 2006).
Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 07 Valtakunnan taso, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Nelostievisio – RD Aluekehitys ja Nelostie E75 ry

  1. veikko hintsanen sanoo:

    Mielestäni 4 tie tulisi rakentaa ainoastaan Pohjois- Suomesta – Jyväskylään asti (hesa-J:kylän vanha tie riittää-….( kun liikenne vähenee huomattavasti…. eli tavoite olisi 96 -kuorma autosta /1000 ihminen noin 25-max 30 kuorma autoon /1000 ihmistä Suomeen. Se olisi täysin mahdollista Fraunhofer -Laffcomp laiva -kontti järjestelmällä. joka esiteltiin jo vuonna 2009. )
    .
    Jyväskylästä suorat laivayhteydet Keski Eurooppaan (jonne noin 80% maamme viennistä ja tuonnistamme johtuvasta liikenteestä suuntautuu ) sen joki alueille kulkevilla uusilla itselastaavilla ja purkavilla konttikuljetuslaivoilla (huom ei roro vaan lolo ) jolloin merimatkat maksimoidaan ja satamakulut minimoidaan….

  2. yrjomyllyla sanoo:

    Hei Veikko – kiitos kommentista! Toivon, että Jyväskylä hyödyntäisi enemmän vesitiestöä, kun on keskellä sellaista järjestelmää. Tuleehan sinne 900 vaunullista hiiltäkin nyt laivalla ensin Venäjältä Varkauteen ja loppumatka junalla, VTT:n asiantuntijan minulle sanoman mukaan. Järjestelmätason ratkaisut tehdään aika ajoin, silloin pitäisi vaikuttaa. Äänekosken sellutehdasinvestointi kenties voisi olla mahdollisuus pohtia kuljetuksia. Toinen iso asia voisi olla LNG-jakelu sisämaassa vesiteitse. Kyllä tietysti mielestäni koko Nelostietä tarvitaan ja pitää kehittää, sillä on paljon tehtäviä, tosin kuten artikkelista ehkä luit, tavaraliikenneputkena sitä pitkälti olemme kyllä pitäneet. Mutta tiestön käytäväkehittämisestä puhuttaessa nyt olisi kyllä rannikon 8-tien yms. vuoro, jos tiestön kehittämisen kautta halutaan virtaa Suomeen.

Kommentointi on suljettu.