Delfoi-menetelmän käytön alkuperäisiä syitä

TIETOISKU – DELFOI-MENETELMÄN HISTORIA
Delfoi-menetelmän kehittämisen/käytön alkuperäisiä syitä
(Myllylä, 2007: 74-75)

Delfoi-tekniikka käsitettä alettiin käyttää RAND-yhtiössä Yhdysvalloissa 1950-luvulla aluksi salaisissa, sotilasteknologiaa koskevissa tutkimuksissa (Kuusi 2002: 205). Delfoi-menetelmä on alun perin kehitetty korvaamaan komiteatyöskentelyn heikkouksia. Komiteatyöskentelyn heikkouksiksi politiikka-Delfoin (englanniksi Policy Delphi) esittelyssään Harold ja Linstone (1975, 2002: 2-3) määrittelivät:

1) Dominoivat persoonat, jotka vaikuttavat komiteaprosessiin.

2) Haluttomuus ottaa käsittelyyn asioita, ennen kuin kaikki siihen liittyvät tosiasiat ovat pöydällä tai ennen kuin enemmistön mielipide on selvillä.

3) Vaikeus vastustaa korkeassa asemassa olevia.

4) Haluttomuus muuttaa mielipidettä, joka on kerran ilmaistu julkisesti.

5) Pelko tuoda esille epävarmoja ideoita, jotka voisivat niiden esittäjän idiootiksi tai hän voisi menettää kasvonsa.

Delfoi-menetelmä voidaan tulkita Linstonen ja Turoffin tavoin seuraavasti: ”Delfoi-tekniikkaa voidaan luonnehtia ryhmän kommunikaatioprosessin strukturointimenetelmäksi, jonka tarkoituksena on auttaa yksilöiden muodostamaa ryhmää kokonaisuutena käsittelemään mutkikasta ongelmaa.” (Linstone ja Turoff, 1975). Linstonen ja Turoffin tulkinta sopii edelleen Delfoi-menetelmän myöhemmin kehittyneisiin perinteisiin.

Lähde

Myllylä, Yrjö (2008). Murmanskin alueen teollinen, logistinen ja sosiaalinen tulevaisuus vuoteen 2025. 317 p. Publisher Oy Aluekehitys RD (Dissertation, print version). Sponsored by Ministry of Trade and Industry, Naturpolis Oy.

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.