Villi kortti

TIETOISKU – AVAINKÄSITTEET
Villi kortti (Wild Card)
(Myllylä 2008: 23)

  • ”Villillä kortilla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa yllättävää uhkakuvaa, tapahtumaa tai ilmiötä, joka ilmestyessään muuttaa kehityksen kulun epävarmaksi.” Esimerkiksi ympäristökatastrofi voi olla jollekin alueelle villi kortti. ”Villin kortin ilmaantuminen vaikuttaa hyvin laaja-alaisesti kehityskulkuun, esimerkiksi se voi vaikuttaa kaikkiin keskeisiin ennakoiviin trendeihin, kun taas heikon signaalin vaikutukset ovat rajatummat ja se voi vaikuttaa esimerkiksi vain yhteen ennakoivaan trendiin. ”Heikot signaalit muuttavat kehitystä ikään kuin vähitellen, kulttuurievolutionaarisesti. Villit kortit radikaalimmin. ”Molemmat voivat olla viime kädessä yhtä voimakkaita.”

Lähde

Myllylä, Yrjö (2008). Murmanskin alueen teollinen, logistinen ja sosiaalinen tulevaisuus vuoteen 2025. 317 p. Publisher Oy Aluekehitys RD (Dissertation, print version). Sponsored by Ministry of Trade and Industry, Naturpolis Oy.

Esimerkiksi seuraavassa iKNOW-tutkimuksessa on tutkittu systemaattisesti villejä kortteja ja heikkoja signaaleja mm.  energia- ja maataloussektorilla Suomessa ja Euroopassa:

Myllylä, Yrjö & Maurizio Sajeva & Jari Kaivo-oja & Samuli Aho (2011). iKnow Delphi 2.0 / National Survey – Country Report Finland. 126 s. iKnow Project – Word Package 5, Finland Futures Research Centre FFRC. <http://ffrc.utu.fi/julkaisut/e-julkaisuja/eTutu_2011_10.pdf> <www.iknowfutures.eu> <http://www.utuonline.fi/sisalto/ajankohtaista/jatteista-tuotettavasta-kaasusta-tarkea-energialahde.html>

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 07 Valtakunnan taso, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.