Luoteis-Venäjän monoteollisuuskaupunkien elinkeinorakenteen kehittäminen – mm. ulkoistamismallin hyödyntäminen

HANKEAIHIO (Uusi avaus)

II  Arktisen osaamisen ohjelma

Aluekehitys & strategiat

Luoteis-Venäjän monoteollisuuskaupunkien elinkeinorakenteen kehittäminen – mm. ulkoistamismallin hyödyntäminen (21).

Luoteis-Venäjällä, esimerkiksi Murmanskin alueella, on useita yhdyskuntia ja kaupunkeja, jota elävät yhden teollisuuslaitoksen varassa (ks. esim. Myllylä 2007, 2008). Elinkeinorakenteen monipuolistamiselle on omat haasteensa. Suomalaiset voisivat olla kuitenkin välittämässä mm. omia kokemuksia tällaisiin yhdyskuntiin. Yksi merkittävä mahdollisuus on teollisuuden ulkoistusprosessien tukeminen ja uusien markkinoiden hakeminen synnytetyille yhtiöille. Suomesta löytyisi paljon kokemusta ja esimerkkejä. Esimerkkinä elinkeinorakenteen monipuolistamisesta käyvät Oulu ja Pori ja yrityksistä ulkoistusprosessiin tai vastaaviin liittyvistä uusista yrityksistä mm. Nokia, Kone ja Valmet. Murmanskin alueella esimerkiksi Apatiitti-Kirovsk –kaksoiskaupunki voisi olla potentiaalinen kohde.

Lähde:

Myllylä, Yrjö (2010). Arktinen ja Itämeren kasvualue Suomen intressien polttopisteessä. 92 s. Työ- ja elinkeinominsteriö, alueiden kehittäminen, 43/2010.

<http://www.tem.fi/files/27375/TEM_43_2010_netti.pdf>

Seuranta ja implementointi / lisätietoja:

Ks. esim. kollegani Evgenia Prokhorovan alunperin lähinnä kaivoskaupunkina kehittyneen Kostamuksen talouden rakennemuutosta / monipuolistumista käsittelevä väitöstutkimus.

 

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 04 OPPILAITOKSET, T&K, 05 HALLINTO, VIRKAMIEHET, 06 POLITIIKKA, POLIITIKOT, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 14 Seutukunnat, Seudulliset kehittämiskeskukset, kuntayhtymät, 15 Kaupunkiseudut, 16 Maaseutu, 17 Kylät, 18 Yritykset ja toimialat, 19 Yhdistykset, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, INNOVAATIOYMPÄRISTÖT, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KÄYTÄVÄKEHITTÄMINEN JA KORRIDORIT, KOULUTUS, VISIOT JA TOIMENPITEET Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.