”Yksi paikka porukalla kuntoon”

HANKEAIHIO (Uusi avaus)

II  Arktisen osaamisen ohjelma

Aluekehitys & strategiat

”Yksi paikka porukalla kuntoon” (vrt. Kostamus, nyt Murmanskin tai Leningradin alueen vuoro?) (23).

Suomalaiset ja venäläiset voisivat yhteistyössä, hyödyntäen tarvittaessa esimerkiksi EU-rahoitusta, päättää laittaa yksi paikka porukalla kuntoon. Kohteita löytyisi Suomen lähialueilta esimerkiksi Murmanskin alueelta (vaikkapa vanha Sallan kylä Alakurtti, Kantalahti, Apatiitti-Kirovsk jne.) tai Karjalan kannaksen alueelta Leningradin alueelta esimerkiksi Viipurin alueen telakka- ja energiakuljetusten solmukohdan mahdollisuudetkin huomioiden. Nämä alueet olisivat lähellä Suomea, mutta samalla tavoittaisivat Venäjän ja kansainvälisen huomion. Kostamus on monessa mielessä ollut kaupunki, jonka kehitykseen suomalaiset ovat vaikuttaneet kaupungin rakentamisesta tähän päivään. Tälläkin hetkellä siellä on esimerkiksi merkittäviä suomalaisia työllistäjiä (esim. Prokhorova 2008). Konseptia hiukan kehittäen (vrt. ekokaupunkikonseptin tai hiihtoklusterin vieminen Suomesta Kiinaan) voitaisiin löytää malli, jossa esitellään suomalaista osaamista monipuolisesti painottaen vahvuusalueita, kuten energia- ja ympäristöteknologiaa. Mahdollista olisi, että myös Suomen puolella olisi kohteita, jonne venäläiset puolestaan voisivat tuoda omaa osaamistaan tai pääomiaan. Esimerkiksi voisi syntyä toimiva matkailukeskuskonsepti yhteistyössä. Em. asia oli aiheena esillä myös ns. Lähialueyhteistyöseminaarissa Pietarissa syksyllä 2005 (Myllylä 2005).

Lähde:

Myllylä, Yrjö (2010). Arktinen ja Itämeren kasvualue Suomen intressien polttopisteessä. 92 s. Työ- ja elinkeinominsteriö, alueiden kehittäminen, 43/2010.

<http://www.tem.fi/files/27375/TEM_43_2010_netti.pdf>

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 04 OPPILAITOKSET, T&K, 05 HALLINTO, VIRKAMIEHET, 06 POLITIIKKA, POLIITIKOT, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 14 Seutukunnat, Seudulliset kehittämiskeskukset, kuntayhtymät, 15 Kaupunkiseudut, 16 Maaseutu, 18 Yritykset ja toimialat, 19 Yhdistykset, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, INNOVAATIOYMPÄRISTÖT, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KOULUTUS, VISIOT JA TOIMENPITEET Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.