Risteilyalusosaamisenkin juuret ovat arktisessa toimintaympäristössä

Ensimmäinen LNG Cruise, Viking Grace aloitti liikenteen vuoden 2013 alussa. LNG vastaa osaltaan arktisen toimintaympäristön herkän luonnon haasteisiin. Itämerikin on arktinen luonteeltaan ja rikkidirektiivi päästöjen vähentämiseksi astuu voimaan 2015. Ympäristöystävällistä LNGtä riittää arktisessa. Kuvassa Grace 15.10.2013 Kolumbuksen päivänä Maarianhaminan kotisatamassaan.

RD Aluekehityksen Uudenmaan ely-keskukselle toteuttaman Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen (AMTE) 2011-2013 aikana on keskusteltu kiivaasti myös risteilyalusosaamisesta. AMTE-hankkeen koordinaattori ja toteuttaja Yrjö Myllylä on nähnyt jossakin määrin häiritsevänä arktisen osaamisen suppean tulkinnan myös meriteknologian kentässä. Kun meriteollisuutta katsotaan arktisen toimintaympäristön
synnyttämän osaamisen läpi, myös risteilyaslusosaaminen kumpuaa vahvasti arktisesta
toimintaympäristöstämme ja sen haasteisiin vastaamisesta. Kirjoittajan mielestä on tärkeää, että nähdään meriteollisuuden kokonaisuus, niin matalakatteiset volyymiltaan suuret ”lypsylehmät” kuin investointeja vaativat meriteollisuuden ”auringon nousun klusterit” ja ”tähtiklusterit” optimaalisen klusterin kassavirran varmistamiseksi.
Koko artikkeli aukeaa linkistä:

Risteilyalusosaamisenkin juuret ovat arktisessa toimintaympäristössä.

Aihetta on käsitelty myös mm.  Suomen suunnittelumaantieteilijöiden Prosum-lehden artikkelissa ”Suomessa on maailmanluokan meriteollisuutta”.

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 04 OPPILAITOKSET, T&K, 05 HALLINTO, VIRKAMIEHET, 06 POLITIIKKA, POLIITIKOT, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 14 Seutukunnat, Seudulliset kehittämiskeskukset, kuntayhtymät, 15 Kaupunkiseudut, 16 Maaseutu, 18 Yritykset ja toimialat, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, INNOVAATIOYMPÄRISTÖT, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KÄYTÄVÄKEHITTÄMINEN JA KORRIDORIT, VISIOT JA TOIMENPITEET Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.