Arktinen meriteknologiaosaaminen nostaa jo Suomea kasvuun

Päätösseminaari: Barentsin alueelta ja tuulivoimasta uutta liiketoimintaa pidettiin Oulussa Hotelli HolidayInnissä 26.11.2014. Hankkeesta vastasi Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.

”Suomi elää metsän lisäksi merestä ja maaperän rikkauksista.” Tällä hetkellä erityisesti meriklusteri näyttää olevan vetämässä Suomea kasvuun. Tilanne on muuttunut sitten synkimpien vuosien 2012-2013, jolloin tehtiin päätöksiä, tai oltiin tekemättä niitä, mikä uhkasi klusterin tulevaisuutta.  Voidaan sanoa, että arktinen meriteknologiaosaaminen ja mm. siihen liittyvä offshore-osaaminen  nostaa jo osaltaan Suomea kasvuun.

Yrjö Myllylä esittelieeihistorian suurinta moottoritilausta yleisölle. Tämä näkyy myös Pohjois-Suomessa. 1 mrd tilaus merisektoeille tuo 2,5 mrd Bkt:n kasvun.

Yrjö Myllylä esitteli merihistorian suurinta moottoritilausta yleisölle. Tämä näkyy myös Pohjois-Suomessa. 1 mrd tilaus merisektorille tuo 2,5 mrd Bkt:n kasvun. Wärtsilä toimittaa 54 LNG-moottoria Koillisväylälle tarkoitettuihin itsenäisestäi jäissä kulkeviin LNG-tankkeireihin. (Tilaisuuden jälkeen alkuvuonna 2015 uutisoitiin kymmenien uusien moottorien tilauksesta.)

.

Yrjö Myllylä esitteli, että hänen esillä pitämänsä strategia arktiseen kysyntään vastaamiseksi on toistaiseksi toiminut myös Ukrainen kriisin aikana. Todennäköisesti suorat ja välilliset tilaukset Suomeen ovat tänä vuonna Venäjän hankkeisiin liittyen tähän asti suurimmat. Strategiasta lisää tästä.

Yrjö Myllylä esitteli, että hänen esillä pitämänsä strategia arktiseen kysyntään vastaamiseksi on toistaiseksi toiminut myös Ukrainen kriisin aikana. Todennäköisesti suorat ja välilliset tilaukset Suomeen ovat tänä vuonna Venäjän hankkeisiin liittyen tähän asti suurimmat. Strategiasta lisää tästä.

.

WP_019792

Reijo Kivelä esitteli tuotantopäälliköille suunnattua koulutusohjelmaa. Ohjelmassa pidetiin useita verkoston koulutustilaisuuksia Technipillä ja Porissa. Kuva Porin yliopistokeskuksesta. Mukana paneelissa myös RD Aluekehitys Oy:n toimitusjohtaja Yrjö Myllylä, joka on mm. tehnyt Arktisen meriteknologian ennakointihankkeen.

.

TELATEK OY, Taivalkoski. Uusia työpaikkoja nykyiseen 25 kpl tammikuuhun 2015 asti. Yhtiö koneistaa ruoripotkureita ja tekee vaativia hitsaustuotteita. Telatekin toimitusjohtaja Juha Iiponen esittelee heidän koneistamiaan ABB:n Azipod-potkureita. Arktisesta osaamisesta kannattaa pitää kiinni.

.

WP_019801

Esko-Juhani Tennilan kirjan ”Jäämeri kutsuu” luovutettiin alustajille. Esko-Juhani Tennilä on muistanut kirjassa myös Yrjö Myllylän roolia keskustelussa mm. Tulevaisuusvaliokunnan ja ajatteluun vaikuttavana konsulttina (mm. 2005-2012).

.

WP_019787

Projektipäällikkö Mikko Viitanen luovutti konsulttitoimiston raskaan sarjan edustajalle Seppo Hoffrenille kuin myös muille alustajille Esko-Juhani Tennilan kirjan ”Jäämeri kutsuu”. Esko-Juhani Tennilä on muistanut kirjassa myös Yrjö Myllylän roolia keskustelussa.

.

Luentopailkka

Barentsin Meriseminaari pidettiin HolidayInn -hotellin tiloissa. Vasemmalla on vanha NMKY:n rakennus, jossa esitelmöitsijä noin 4-vuotiaana esiintyä puosuna (merimies) Liisa-tädin leikkikoulussa ollessaan.

.

Päätösseminaari: Barentsin alueelta ja tuulivoimasta uutta liiketoimintaa meriteollisuussidonnaisille yrityksille –projekti

9.30 Kahvit
9.45 Avaus
Johtaja, FT Maire Mäki, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto
10.00 Meriteollisuuden tilannekatsaus ja projektin tulosten esittelyä
Projektipäällikkö Mikko Viitanen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
10.30 Pk-yritysten Barentsin alueelle suunnatut kansainvälistymiskoulutukset
Toimitusjohtaja Seppo Hoffrén, Konsulttitoimisto Seppo Hoffrén Oy Consultancy
11.00 Meriteollisuusyritysten tuotantopäällikkövalmennukset
Liikkeenjohdon konsultti Reijo Kivelä, Industria Oy
11.30 Lounas
12.30
13.00
Meriteollisuuden näkymät alueen yritysten kannalta
Toimitusjohtaja Juha Iiponen, Telatek Oy
Toimitusjohtaja Pentti Aula, Iin Konepaja Oy
13.30 Arktisen alueen mahdollisuudet Pohjois-Suomelle
Toimitusjohtaja, YYT, Yrjö Myllylä, RD Aluekehitys Oy
14.00 Loppukeskustelu

Esitelmöitsijät, jotka olivat eläneet meriklusterin vaiheet 1980-luvulta asti, sanoivat, että tällainen alan hautaaminen ja näkeminen auringonlaskun alana toistuu päättäjien taholta jatkuvasti. Taustalla on mm.  se, että alalla yksittäiset tilaukset ovat suuria, alalla on helposti joko ylityöllisyys tai sitten töitä ei ole ollenkaan.  Jatkossa päättäjiltä, virkamiehiltä ja politiikoilta tulee edellyttää pitkäjänteisempää suhtautumista meriklusterin ja Suomen kehittämiseen. Paljon voisi valtio tehdä myös promotoinnilla ja ottamalla vastuullista roolia klusterin kehittämisessä ja tasata näin kysyntää. Tällaista vastuun kasvua on ilmennyt viime aikoina, mutta paljon olisi vielä voitettavana, jos vastuu lisääntyisi. Hiljaisina aikoina tarvitaan mm. koulutusta, siihen valtio lienee osallistunut tyydyttävästi, mutta taas prosessien alkupäähän osin heikosti. Kaikilla meriklusterin osa-alueilla on kuitenkin positiivisia näkymiä: arktinnen kysyntä, offshore-kysyntä ja risteilyaluskysyntä vetävät. Kaikilla on myös kytkös arktiseen osaamiseen, vaikka tuotteiden kohdealue olisi arktisen alueen ulkopuolella.

Viitatut artikkelit kuvateksteissä:

Hyvää matkalukemista.

Hyvää matkalukemista.

.

WP_019859

Tekijät tunnustettu. Tässä käsitellään Yrjö Myllylän roolia Suomen arktisessa toiminnassa Tulevaisuusvaliokunnan asiantuntijana.

Kiitos.

Kiitos.

.

Kohokohtia elämässä.

Kohokohtia elämässä Oulussa. Oulua uudelleen merikaupungiksi tekemässä.

Advertisement
Kategoria(t): 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 15 Kaupunkiseudut, 16 Maaseutu, 18 Yritykset ja toimialat, INNOVAATIOYMPÄRISTÖT, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KOULUTUS, POLIITIKOT, T&K, VIRKAMIEHET, VISIOT JA TOIMENPITEET, YRITYKSET Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.