Geoekonomia

TIETOISKU. RD Aluekehitys Oy FB-sivuilta 7.3.2016.

GEOEKONOMIA. Ykkösaamussa aiheena oli tänään sana, joka on nouseva trendi. Toimittaja yritti johdannossa sanoa sen monta kertaa ennen kuin onnistui. Sen verran uusi se oli.

Haastattelemansa tutkijat tosin ovat sanan käytössään monisanaisia, jotta kuulija ymmärtäisi heti mistä on kysymys. Geopolitiikan tai geoekonomian olisi voinut määrittää aluksi yksinkertaisesti sanan mukaisesti: maantiede vaikuttaa politiikkaan ja maantiede vaikuttaa talouteen. Lisäksi toisinpäin (jossain määrin).

Sana oli käytössä RD Aluekehityksen toimitusjohtaja Yrjö Myllylän väitöskirjan lektion 1. kappaleessa 2007 ja hänen ja kollegoiden 3.3.2016 hyväksytyssä Polar Geographyn artikkelissa. Sananmukaisestihan geopolitiikan voisi kääntää lähes aluepolitiikaksi ja geoekonomian aluetaloudeksi.

Puhekielessä ja tieteessäkin sanat saavat tiettyjä sisältöjä ja geopolitiikka ja geoekonomia mielletään suurvaltoihin liittyviksi. Voisi sanoa, että geopolitiikka on ollut aktiivisessa käytössä etenkin ennen ns. kylmän sodan päättymistä ja geoekonomian on katsottu korvaavan geopolitiikkaa osittain juuri sen vuoksi, että geopolitiikan sana voisi antaa mielikuvan kylmän sodan aikaisista puheista. Geoekonomia tässä kontekstissa ikään kuin pyrkii sovittamaan yhteen maantieteellis-turvallispoliittiset ja taloudelliset intressit.

Toisaalta voisi pitää tavoiteltavana, että positiivisessa ja tieteellisesti perustellussa mielessä aluepolitiikka ja alutalouskäsitteet kuuluisivat aluekehittäjien ja politiikan sanavarastoon Suomessa jatkossakin. Olisihan tarpeen, että erityisolosuhteitamme hyödynnetään taloutemme ja politiikan lähtökohtana, niin että emme vain kilpailisi samoilla tekijöillä kuin muut, vaan ymmärtäisimme ainutlaatuisen tehtävämme lähtevän myös maantieteestä.

.

Käsite käytössä myös kesäkuussa 2016 julkaistussa korkeatasoisessa tieteellisessä artikkelissa:

Myllylä, Yrjö & Jari Kaivo-oja & Jari Juga (2016). Strong Prospective Trends in the Arctic and Future Opportunities in Logistics. Polar Geography, DOI: 10.1080/1088937X.2016.1184723. To link to this article:   <http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1088937X.2016.1184723> Funding by Wihuri Foundation.

Advertisement
Kategoria(t): AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, KOULUTUS Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Geoekonomia

 1. yrjomyllyla sanoo:

  FB-sivun kommenttikeskustelussa tuotiin esille mielenkiintoisia näkökulmia (lainausta) https://www.facebook.com/aluekehitys/posts/1566632063627293?comment_id=1566635450293621&reply_comment_id=1566639803626519&notif_t=feed_comment:

  Ranskalaisen geopolitiikan professorin ja nykyisen europarlamentaarikon Aymeric Chaupraden geopolitiikkaan liittyviä historiallisia vakioita ja muutoksia käsittelevässä kirjassa todetaan, että kylmän sodan aikana geopolitiikka laitettiin nimenomaan syrjemmälle ja ajattelua hallitsi ideologioiden kamppailu. Kylmän sodan lähestyessä loppuaan geopoliittinen lähestymistapa päinvastoin nousi uudelleen keskiöön.

  Suomessa tilanne on ollut päinvastainen ja kylmän sodan aikana geopolitiikalla selitettiin maamme erityisasemaa maailmanjärjestelmässä, kun taas nykyisin poliitikkomme puhuvat ulkopolitiikassa arvoyhteisöistä ym. abstrakteista käsitteistä.

  Tämän perusteella katsoisin, että seuraava lause on ainakin osittain väärin maailmanlaajuisesti katsottuna:
  ”Voisi sanoa, että geopolitiikka on ollut aktiivisessa käytössä etenkin ennen ns. kylmän sodan päättymistä ja geoekonomian on katsottu korvaavan geopolitiikkaa.”

  Mielestäni pelkästään geopolitiikan käsite jo pyrkii sovittamaan yhteen maantieteelliset ja taloudelliset intressit. Erittäin hyvä kuitenkin, että nämä käsitteet nousevat esille! Geoekonomiselle lähestymistavalle on varmasti tarvetta Suomen ja alueidemme tulevaisuutta hahmotellessa.

Kommentointi on suljettu.