Delfoi-menetelmän suuntaukset

TIETOISKU – DELFOI-MENETELMÄN HISTORIA
Delfoi- menetelmän suuntaukset
(Myllylä, 2007: 73)

Delfoi-menetelmän soveltaminen jaetaan

1)perinteiseen yksimielisyyttä tavoittelevaan suuntaukseen (Sackman 1975) (”konventionaalinen Delfoi”) ja

2)menetelmäkehittäjä Murray Turoffin (1975) ideoimaan eturyhmien käsityksiä analysoivaan, mahdollisuuksia kartoittavaan perinteeseen (Kuusi 1999) (politiikka-Delfoi).

2.1) Siitä on edelleen kehitetty argumentoiva Delfoi-tekniikka, joka hyödyntää proxy-argumentteja eli asiantuntijoiden käsitysten taustalla olevia väittämiä. Ne perustuvat asioiden syvälliseen teoreettiseen hallintaan sekä empiiriseen että hiljaiseen tietämykseen asiasta (Kuusi 2002).

2.2) Politiikka-Delfoin perinteeseen kuuluvaa käyttämääni Delfoi-menetelmän soveltamistapaa kutsun palaute-Delfoiksi. Siinä keskeistä on asiantuntijatiedon hyödyntäminen vielä tutkimuksen loppuvaiheessa Delfoi-panelistien kautta saatujen tulosten lopullisessa tulkinnassa.

Lähde

Myllylä, Yrjö (2008). Murmanskin alueen teollinen, logistinen ja sosiaalinen tulevaisuus vuoteen 2025. 317 p. Publisher Oy Aluekehitys RD (Dissertation, print version). Sponsored by Ministry of Trade and Industry, Naturpolis Oy.

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.