Arktisen alueen ”suursiivoukseen” osallistuminen

HANKEAIHIO (Kehittämistoimi, Nopea vaikutus)

III Inno + Suomi + Logistiikka – ratkaisut

Ympäristöratkaisut

Arktisen alueen ”suursiivoukseen” osallistuminen (59).

Ympäristöarvot ovat Venäjälläkin korostumassa, vaikka eivät ohjaa päätöksentekoa vielä kuten länsimaissa (Myllylä 2008, 2009). Paineet ympäristön parantamiseksi tulevat osittain  myös sitä kautta, että venäläiset yritykset ovat kansainvälistyneet ja joutuvat ottamaan huomioon asiakkaittensa vaatimukset. Venäjän pääministeri Putin vieraili Venäjän Arktikassa toukokuussa 2010. Vierailullaan hän määräsi, että ”Arktikassa on tehtävä suursiivous, jossa korjataan pois saastuttamasta vuosikymmenien ajan kasatut tuhannet tai kymmenet tuhannet polttoainetynnyrit, autonromut, lentokoneiden hylyt ja muut roinat. Vaikka Putin korostikin ympäristökysymyksiä, toi hän myös esiin Venäjän intressit alueella; kalastuksen, luonnonvarojen hyödyntämisen ja tärkeät kuljetusreitit. Alueen puhdistaminen on strategisesti tärkeä tehtävä.”  (Offshore Technology Center Oy:n / OTC uutiset 19/2010, http://www.offshoretc.fi.) Google Earthin kuvat paljastavat myös runsaasti hyljättyjä laivoja ja aluksia, jotka makaavat rannikolla meren pohjalla mm. Murmanskin alueen rannikolla. Nämä ovat mahdollisuuksia, joissa verkottuminen kansainvälisiinkin toimijoihin, voivat olla ratkaisuna. Suomalaiset ympäristöalan yritykset ja mm. metallien perusteollisuus onkin verkottunut hyvin Venäjälle ja romurautaa on tuotu merkittäviä määriä. Suursiivousaloite voisi tarjota tässä yhteistyössä uusia mahdollisuuksia mm. Suomessa romurautaa välittäville kierrätysfirmoille.

TEM 43,2010

Arktinen ja Itämeren kasvualue Suomen intressien polttopisteessaä, TEM 43,2010

 


Lähde:

Myllylä, Yrjö (2010). Arktinen ja Itämeren kasvualue Suomen intressien polttopisteessä. 92 s. Työ- ja elinkeinominsteriö, alueiden kehittäminen, 43/2010.

<http://www.tem.fi/files/27375/TEM_43_2010_netti.pdf>

Seuranta ja implementointi:

Myllylä, Yrjö (2013). Arktisen meriteknologian ennakointi – Uudenmaan pk-yritysten näkökulmasta. 141 s. Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisuja 13/2013. <http://amtuusimaa.net/2013/06/01/arktisen-meriteknologian-ennakointi-loppuraportti/>

Advertisement
Kategoria(t): 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 05 HALLINTO, VIRKAMIEHET, 06 POLITIIKKA, POLIITIKOT, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 14 Seutukunnat, Seudulliset kehittämiskeskukset, kuntayhtymät, 15 Kaupunkiseudut, 16 Maaseutu, 18 Yritykset ja toimialat, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KÄYTÄVÄKEHITTÄMINEN JA KORRIDORIT, KOULUTUS, VISIOT JA TOIMENPITEET Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.