LNG-kaasunkuljetusalukset Koillisväylälle

HANKEAIHIO (Uusi avaus)

III Inno + Suomi + Logistiikka – ratkaisut

Kustannuksia säästävät innovatiiviset järjestelmät ja teknologiat luonnonvarojen hyödyntämiseen – laivat, lastinkäsittelylaitteet, offshore-teknologia,  erikoisteräkset…

Kaasunkuljetusalukset Koillisväylälle (45).

Kaasun nesteytetysteknologian ja siihen liittyvän kuljetusteknologian kehittymisen vuoksi nesteytetystä LNG-kaasusta on tulossa öljynveroinen kauppatavara. Putkikuljetusten lisäksi kaasua voidaan siirtää laivoilla, kunhan se ensin jäähdytetään riittävän kylmäksi. Suomalaisen vanerin kysyntä onkin kohdistunut viime aikoina mm. näiden laivojen kaasusäiliöiden eristämiseen. Uutena ilmiönä voisi ennakoida nesteytetyn LNG-kaasunkuljetusalusten kysynnän alkamisen ja kasvamisen Koillisväylän liikenteessä. Tämä vaatisi aluksilta uusia ominaisuuksia, minkä suunnittelussa suomalainen arktinen teknologiaosaaminen on tarpeen. Tarkempi ajankohta tulisi kuitenkin arvioida ja se voi osittain riippua mm. Stokmanin kaasukentän käyttöönotosta, joka tällä tietämää Gazpromin virallisen ilmoituksen mukaan tapahtuu vuonna 2016, mutta joidenkin arvioiden mukaan myöhemmin (esim. Myllylä 2007, 2008).  Tulisi arvioida suomalaisten mahdollisuuksia ja strategiaa alusten rakentamiseksi.


Lähde:

Myllylä, Yrjö (2010). Arktinen ja Itämeren kasvualue Suomen intressien polttopisteessä. 92 s. Työ- ja elinkeinominsteriö, alueiden kehittäminen, 43/2010.

<http://www.tem.fi/files/27375/TEM_43_2010_netti.pdf>

Seuranta ja implementointi:

n

LNG-foorumi Perämerellä 2014, koordinoija RD Aluekehitys Oy, Yrjö Myllylä.


New ice-classed LNG carrier

(Venäläinen Sovkomflot on tilannut ensimmäiset jäissäkulkevat LNG-tankkerit, jotka valmistuvat 2013 ja 2014 Etelä-Koreassa. Molemipien kapasiteetti on 170 000 kuutiometriä. Uutisen mukaan ainakin ensimmäisen laivan on tarkoitus tulla Gazpromin käyttöön. Uutisessa kerrotaan myös ”Yesterday, the LNG tanker “Ob River” sailed from Statoil’s LNG plant in Hammerfest in Norway. This is the first time a carrier loaded with LNG sails the Northern Sea Route. Her destination is Japan.”)


Advertisement
Kategoria(t): 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 15 Kaupunkiseudut, 18 Yritykset ja toimialat, 19 Yhdistykset, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, INNOVAATIOYMPÄRISTÖT, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KÄYTÄVÄKEHITTÄMINEN JA KORRIDORIT, KOULUTUS, VISIOT JA TOIMENPITEET Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.