Vaasa on tulevaisuuden kasvukaupunki – voimmeko oppia siitä?

Innovaatioiden syntyä edistää, jos keskittymässä on riittävästi saman alan toimijoita, jotka oppivat toinen toisiltaan. Kun seuraamme viranomaisten toimia, ne ovat usein päinvastaisia kuin puheet. Tulee Lex Nokiaa, telakkakilpailun estämistä. Suurinta veronmaksajaa kuunnellaan ja kumarretaan, Nouseville pienyrityksille ja kasvualoille ei luoda käytännössä maaperää, jos ne uhkaavat nykyisiä toimijoita. RD Aluekehitys Oy tunnetaan EU:n komissionkin ennakointioppaassa siitä, että se on kehittänyt työkalut, joilla alueellisia voimavaroja pyritään suuntaamaan kasvualoille.  Nämä RD Aluekehityksen palvelut ovat kaikkien saatavilla.

Vaasa on kasvukaupunki

Kuva. Kauppalehden nosto Aamulehden haastattelusta lisäsi keskustelua kaupunkiseutujen kasvun edellytyksistä.

”Energiateknologian innovaatioiden merkitys kasvaa Etlan viimesyksyisen talousennusteen uutisoinnit olivat vaasalaisille mieluisia. Erityisesti mieltä lämmitti paljon lainattu tulevaisuustutkija, tohtori Yrjö Myllylän toteama, että Vaasa on tulevaisuuden kasvukaupunki, koska sen elinkeinorakenne on energiateollisuuspainotteinen.

Myllylän mukaan maailmantaloudessa on lähtenyt tai lähtemässä liikkeelle uusi ns. Kondratieffin sykli, pitkäaikainen kehitysaalto, jonka aikana keskitytään entistä enemmän rajallisten luonnonvarojen ja energian järkevään hyödyntämiseen. Niiden hinta on väestön nopean lisääntymisen seurauksena lähtenyt nousuun. – Tässä tilanteessa tarvitaan uusia energiateknologiaan liittyviä innovaatioita ja Vaasassa on osaamiskeskittymä, joka pystyy kehittämään niitä, Myllylä laskeskelee. Hän uskoo, että Vaasan seudun energiateknologian keskittymä surffaa tämän kehitysaallon harjalla vielä pitkään. – Energiateknologian keskittymä hyötyy tästä syklistä muutaman vuosikymmenen ajan edellyttäen, että se pysyy kilpailukykyisenä, Myllylä ennustaa. – Kilpailukyvyn säilymistä ja innovaatioiden syntyä edistää, jos keskittymässä on riittävästi saman alan toimijoita, jotka kilpailevat keskenään ja oppivat toinen toisiltaan.”

HUOM.

Osa Vaasan kasvutarinaa on se, että se on pisimpään soveltanut Euroopan unionin parhainta alueellista ennakointikäytännön mukaisia elementtejä, menettelytavan Suomeen tulon varhaisvaiheista 1980-luvulla Jorma Höykinpuron johdolla. Vuosina 2006-2010 RD Aluekehitys Oy osallistui menettelytavan kehittämiseen Varsinais-Suomen elylle tekemissä viidessä sovelluksessa. Sitoutunutta tilaajatahoa edusti mm. ennakoinnin asiantuntija Jouni Marttinen. Alueellinen ennakointikäytäntö = alueellinen rakennemuutoksen hallintakäytäntö = innovaatioympäristö = työvoiman- ja koulutuksen tarvetutkimus valitulle toimialalla sovellettuna ! Kysy lisätietoja menetelmästä ja Vaasan roolista metodin käytössä!

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 15 Kaupunkiseudut, 18 Yritykset ja toimialat, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, INNOVAATIOYMPÄRISTÖT, KOULUTUS, PALKINNOT, POLIITIKOT, T&K, VIRKAMIEHET, VISIOT JA TOIMENPITEET, YRITYKSET Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.