Keski-Pohjanmaa Suomen vientiykkönen tavaraviennissä / asukas vuonna 2016, Kymelle hopeaa, Lapille pronssia, Pohjanmaalle kunniamaininta

RD Aluekehitys Oy:n FB-sivujen päivitys 14.11.2017

Bruttovienti / asukas mittarilla vuonna 2016 tavaraviennissä eniten vietiin Keski-Pohjanmaalta, sitten Kymenlaaksosta, sitten Lapista. Kuviossa punaisella on maakunnat, joissa vienti / asukas on keskimääräistä suurempi. Keskimäärin tavaravienti oli 9409 euroa / asukas. Keski-Pohjanmaalla 26135, Kymessä 25949, Lapissa 19727 euroa. Esim. Pohjois-Pohjanmaalla vienti oli 3121 euroa / asukas, Uudellamaalla 9984, Varsinais-Suomessa yllättäen alle keskimääräisen eli 8344 euroa.

Tavaravienti per Asukas v. 2017

Jos katsottaisiin nettovientiä, järjestys muuttuisi. Esimerkiksi Kymen asema nousisi entisestään, Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan heikkenisi. Koko tavaravienti vuonna 2016 oli noin 52 mrd euroa.

Yli keskimäärin vievistä maakunnista vain Uudellamaalla sijaitsee ns. kasvukeskusajattelun mukaisia keskuksia, johon julkista rahaa on katsottu aiheelliseksi kohdentaa puheiden perusteella vähän enemmän T&K:ssa, yliopistoissa ja oppilaitoksissa, suuriin rata- ja muihin infrastruktuurihankkeisiin yms.

Luvut / henkilö ovat alustavia laskelmia. Linkeissä on tiedon lähteet Väestötiedot: http://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto.html. Vientitiedot: http://tulli.fi/…/tavaroiden-ulkomaankauppa-maakunnittain-v…

 

Vientimaakunta ykköselle eli Keski-Pohjanmaalle, teimme Delfoi-pohjaisen(elinkeino)strategian vuonna 1997, josta tilaajan edustajan kommentti linkissä https://rdaluekehitys.net/…/miten-ihmiset-energisoidaan-ja…/

Kakkossijalla olevassa Kymenlaaksossa olemme kehittäneet etenkin logistiikkaa, esim. yli 20 vuotta sitten käytävä- / korridorivisiot, niiden kuntoon laittaminen oli ajankohtaista useissa Delfoi-projekteissa https://rdaluekehitys.net/…/delfoi-tutkimus-rd-case…/

Esimerkiksi Kolmossijalla olevassa Lapissa, sen varsinaisessa vientikeskuksessa Kemi-Tornion alueella, RD Aluekehitys Oy ennakoi osaamis- ja koulutustarpeita aikoinaan – malli on hyvä ja tehokkain tapa suunnata resursseja viennin ja aluekehityksen hyväksi pitkällä aikavälillä: https://rdaluekehitys.net/…/osaamistarpeiden-ennakointi-rd…/

Kunniamaininnan saanut Pohjanmaa on soveltanut pisimpään ns. TKTT-mallia, työvoiman ja koulutuksen tarvetutkimusmallia, joka evoluutioprosessin myöhäisemmässä vaiheessa Varsinais-Suomessa arvioitiin EU:n parhaimmaksi alueellisen ennakoinnin, so. rakennemuutoksen, hallintakäytännöksi.  RD Aluekehitys Oy on ollut kehittämässä Delfoi-pohjaista metodia tilaajayhteistyössä Varsinais-Suomen elyn kanssa vuosina 2006-2010.

Advertisement
Kategoria(t): 05 HALLINTO, VIRKAMIEHET, 06 POLITIIKKA, POLIITIKOT, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 15 Kaupunkiseudut, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KÄYTÄVÄKEHITTÄMINEN JA KORRIDORIT, KOULUTUS, POLIITIKOT, T&K, VIRKAMIEHET, VISIOT JA TOIMENPITEET, YRITYKSET Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.