Metsätilaprojekti-tarjous Sieviin synnytti RD Aluekehityksen

”Mieleni minun tekevi näinä Metsä Groupin miljardi-investointiuutisoinnin kansaa yhdistävinä päivinä…”

Metsätilaprojekti-tarjous Sieviin synnytti RD Aluekehitys toiminimen elokuussa 1993. Toiminta alkoi 1.8. RD Aluekehityksen nimissä Sievin kuntaan jätetyllä metsätilaprojektin tarjouksella. Samanaikaisesti jätettiin toiminimen rekisteröintihakemus Patentti- ja rekisterihallitukseen. Yhtiö rekisteröitiin vuonna 1994. Työskentelin virallisesti tuolloin Viatek-yhtiöissä eli nykyisessä Rambolissa. Koska työtilanne oli haastava ja projekteja joutui luovasti hakemaan luovasti ulkomailta (mm. nimissäni Viron tierekisterin päivitys Neuvostoliiton ajoilta länsimaiseksi ja ohjelmistoprojektin isännyys rahoituksen hankinnasta systeemisuunnittelun tuottamiseen), pyysin saada perustaa oman yrityksen, taustalla tarjouksen jättö Sieviin. Yrittämistä ei estetty. Ajat ovat nyt monin osin verrannolliset tuohon aikaan, emme ole välttämättä menneet kaikin osin eteenpäin, vaan osittain olleet harhapoluilla. On siis hyvä katsoa 20 vuotta taaksepäinkin välillä ja mitä polkuja tuolloin oli ja mitä valittiin. Voitaisiinko uudelleen valita nyt noita muitakin mahdollisia polkuja, jotka johtavat haluttuun tulevaisuuteen?

 

Sieviläinen 1993, Metsätilaprojekti355

Sieviläinen 1993, Metsätilaprojekti

.

Yrityksen perustaminen kytkeytyi tuolloin tähän projektiin ja projektitarjoukseen, jonka katsoin poikkeavan niin paljon silloisesta toimenkuvasta, että ajattelin sille tarvittavan oman tarjoajan.  Ehkä toisessa yhteydessä tai mahdollisen kiinnostuksen ilmetessä, kerron miten tällaiseen tarjoukseen ylipäätään päädyttiin. Taustatekijöinä oli mm. metsätieteissä väitellyt opiskelijatoverinin ja kämppis Risto Lauhanen, joka tiesi tilanteen Sievissä, pappani Martti Fiskaali, joka oli tuolloin juuri edesmennyt sieviläinen ja jätti perinnöksi metsät, joiden ensimmäisen hoitosuunnitelman mukaisen hakkuun tuolloin organisoin ja olin jo aiemmin saanut olla siellä kuitupuuta tekemässä kesätöissä.

Tarjouksen lähettämisen johdosta Yrjö Myllylä kävi ensin esittelemässä sitä kunnanjohtajalle, joka kutsui häntä esittelemään se kunnanvaltuuston kokoukseen. Valtuusto päätti tuossa historiallisessa kokouksessa antaa tukensa elektroniikkateollisuudelle takaamalla Sievin perheyrittäjien investointeja (jotkut kutsuivat ja kutsuvat tätä hallipolitiikaksi).  RD Aluekehityksen jättämä metsätilaprojekti ei saanut rahoitusta ja Yrjö Myllylä jatkoi Viatek Oy:n projekteissa toukokuuhun 1994 ennen kuin päätti heittäytyä kokonaan yrittäjäksi. Hän sanoi itsensä irti tuolloisesta sinällään hyvästä työpaikastaan.

Valinnan taustalla yrittäjäksi oli se, että hän eli kirjoittaja koki tällaisten luovien projektin hankinnan luontevammaksi koulutusta heijastelevassa yrityksessä (valmistunut ns. aluesuunnittelun koulutusohjelmassa, jossa erityistä inspiraatiota antoi professori, joka painotti aluekehittämistä yritysten kautta) kuin insinööritoimistossa. Jälkeenpäin arvioiden toinenkin vaihtoehto eli  toimiminen tunnetun toimiston nimen alla olisi voinut olla hyvä ja ehkä tarjonnut tasaisemman kyydin. Onneksi yhteistyö jatkui toimiston kanssa ja toivon sen jatkuvan ja syventyvän edelleen. Sainpahan olla osaltani leipomassa Viatekista myös Pohjois-Euroopan ympäristöklusteriosaajaa valmistelemalla taustalla Martti Ahtisaaren puhetta yhtiön 40-vuotispäiville tältä sisällön osalta. Taustalla  RD Aluekehityksen historian eniten arvostamani tutkimusprojekti-case, kiitos tilaajien luottamuksen ennen EU-hankekulttuurin syntyä Suomeen. Taustatekijä sinällään RD Aluekehitykselle oli juuri myös suuret trendit eli ns. aluekehittämisen voimistminen (Aluekehityslait voimaan vuonan 1995, Suomi EU:hun, jonka vaikutuksesta aluekehittämisene olin tietoinen jne.). Trendit muodostivat kysynnän julkiselle sektorin toiminnoille ehkä vähän enemmän kuin visiossani arvioin ja toivoin ja vähempi yksityisille toimijoille, mikä on vastoin perimmäisiä EU-tavoitteita.  RD Aluekehityksen toiminta tosin on palkittu EU:n esimerkillisimpänä. RD Aluekehitys on saanut keskittyä sisällön tuottamiseen Aluekehityksessä, kun vaikuttaa, että monet ovat aikansa käyttäneet enemmän hallinnolliseen toimintaan.

Olin itsekin työskennellyt jo 1970-luvulla serkkupoikieni pajassa Sievissä, jotka olivat verkottuneet alan yrityksiin alihankintatuotteillaan. Nykyisin tätä kutsuttaisiin lapsityövoiman laittomaksi käytöksi, mutta olen ylpeä, kun sain palvella teollisuuttamme jo ehkäpä noin 10 vuoden iässä  ja muualla aloittaa jo 12 vuotiaana Oulussa verokirjalla säännöllisen kesä- ja kausityön. Sievi pääsi mukaan Nokia-imuun, pitäisikö sanoa, että kiitos joustavien tuotantorakenteiden ja yrittäjyyden ennen muuta. Sievsitä tuli kiinteä osa Nokia-klusteria ja sieltä tuli ja syntyi myös pörssiyhtiö Scanfil Oulun kautta. Tämä oli hienoa ja opettavaista ja kertoo sieviläisestä yrittäjyydestä paljon. Saatiinpa siinä tuoksinnassa ohtulevyteollisuuden professorikin Keski-Pohjanmaalle ja Sievi Suomen innovatiivimmaksi kunnaksi.  Pitkässä juoksussa Sievikin elää myös metsästä keskeisiltä osin. Tuolloin 1993 ei ollut minullakaan kehittynyttä näkemystä Nokian roolista tulevaisuudessa, vaikka olin erään toisen hankkeen projektisuunnitelman vienytkin tuolloin sen silloiseen pääkonttoriin Etelä-Esplanadille – visiot olivat tässäkin keskeisesti Suomen pelastus logistiikan kehittämisen kautta (E18 ja Suomen poikittaisyhteydet satamineen etc.).

Hakemukseni käsittelyn edistämiseksi kirjoitin myös paikallislehteen Sieviläiseen alla olevan kirjoituksen. Vuonna 1996 rekisteröity RD Aluekehitys Oy on valmis jatkamaan metsätilaprojektien ja strategioiden kehittelyä Suomessa ja sen eri alueilla. Osaaminen on kypsynyt vuosien varrella nyt poimittaviksi hedelmiksi tehtyjen erikoistumisvalintojen vuoksi. Ota yhteyttä!

Em. artikkelin löydät pdf-muotoisena alla olevasta linkistä. Artikkelin julkaisupäivä päivitetään myöhemmin tälle sivulle:

Sieviläinen 1993, Metsätilaprojekti, Yrjö Myllylä

Ks. myös

RD Aluekehitys 20 vuotta -julkaisu:

Oy Aluekehitys RD 10 vuotta julkaisu:

Muita ajankohtaisia artikkeleita:

Advertisement
Kategoria(t): 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 05 HALLINTO, VIRKAMIEHET, 06 POLITIIKKA, POLIITIKOT, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 14 Seutukunnat, Seudulliset kehittämiskeskukset, kuntayhtymät, 16 Maaseutu, 17 Kylät, KOULUTUS, VISIOT JA TOIMENPITEET Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.