Polar Geography: Strong prospective trends in the Arctic and future opportunities in logistics

High level scientific article has been published 3.6.2016 in Polar Geography Journal: Strong prospective trends in the Arctic and future opportunities in logistics has been published on Taylor & Francis Online. It is available at: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1088937X.2016.1184723. Abstract is available in link free, printing paper cost 39 €. Do not hastate to take contact RD Aluekehitys Oy and ask free copy. Paper’s prepairing has supported by Maritime Counsellor Antti Wihuri’s foundation.

Polar Geography

.

To cite this article:

Myllylä, Yrjö & Jari Kaivo-oja & Jari Juga (2016). Strong Prospective Trends in the Arctic and Future Opportunities in Logistics. Polar Geography, DOI: 10.1080/1088937X.2016.1184723. To link to this article:   <http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1088937X.2016.1184723> Funding by Wihuri Foundation.

.

Yrjö Myllylä (a,b) Jari Kaivo-oja (a) and Jari Juga (c)

(a) Finland Futures Research Centre, Turku School of Economics, University of Turku, Turku, Finland;

(b) RD Aluekehitys Oy, Regional Development, Espoo, Finland;

(c) Oulu Business School, University of Oulu, Oulu, Finland

ABSTRACT
The geopolitical importance of the Arctic region is growing. Behind this growing importance are many trends and changes in the Arctic landscape. We call these trends as strong prospective trends (SPTs), which affect the development of clusters and logistics needs and provide new business opportunities in the Arctic region. In this paper, the authors identify SPTs in the Arctic landscape and assess their impact on development needs and the emerging business opportunities in logistics. The study is based on empirical material collected in SMARCTIC future workshops where experts identified
the most important SPTs for the Arctic business environment and for emerging new business opportunities before 2030. The study draws on an extensive literature review and on focused expertise of the core research group who also performed a cross-impact
analysis of the SPTs. According to the foresight analyses of the expert workshops and our research group analysis, the most important trends in the Arctic region can be associated with natural resources such as raw materials and energy as well as technologies for their utilization. Novel technologies such as digital technology and biotechnologies are important, too, but not in such a leading role as they typically are in industrialized regions.

KEYWORDS
Participative foresight; trend analysis; future logistical systems; Arctic region; strong prospective trend; business potential and opportunities

___    ___   ___

”As a Taylor & Francis author you can:

 

Taylor & Francis Online Customer Services”

See also:

In English

Smarctic loppuraportin kansi

  • Myllylä, Yrjö & Jari Kaivo-oja (2014). Integrating Delphi methodology to some classical concepts of the Boston Consulting Group framework: Arctic maritime technology BCG Delphi foresight – A pilot study from Finland. European Journal of Futures Resarch. Springler. Accepted to publish 9.12.2014.  DOI 10.1007/s40309-014-0060-7. Link to article.
  • Kaivo-oja, Jari, Santonen Teemu, Myllylä, Yrjö (2013) The Crowdsourcing Delphi: Combining the Delphi Methodology and Crowdsourcing Techniques. This paper will be presented at The XXIV ISPIM Conference – Innovating in Global Markets: Challenges for Sustainable Growth in Helsinki, Finland on 16-19 June 2013. Session: 2.2 Strategic Foresight, Strategic Agility and Future Orientation (SIG) Special Session. The publication is available to ISPIM members at www.ispim.org. Further information.
  • Myllylä, Yrjö (2010). The Development of Murmansk Region in the light of three scenarios. In the book: Nysten-Haarala, Soili & Katri Pynnöniemi (eds.) (2010). Russia and Europe: from mental images to business practices.Papers from the VII International Conference of Finnish Russian and East European Studies and other writings Kotka, Finland 2010 Publications of Kymenlaakso University of Applied Sciences. Series B.
    Research and Reports. No: 65. 61-79.

 

In Finnish / Suomeksi:

AMTE kansi

  • Hintsala, Henna, Yrjö Myllylä (2015). Arktinen liike- ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta Pohjois-Pohjanmaalla. 96 s. Center for Environment and Energy, Thule-institute, University of Oulu, Council of Oulu Region.

Training / Koulutus

WP_019486, r

(2015). Arktisen toiminnan edistäminen Pohjois-Pohjanmaalla.
Arktinen liike-, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta Pohjois-Pohjanmaalla-hanke Workshop, Aika: 10.6.2015, klo 8.30–12.00, Paikka: Oulun yliopisto, Ympäristötietotalo,   Ohjelma avautuu tästä.
(2015). Millainen on tulevaisuuden teollisuuspuisto? I Sea Business tapahtuma 8.10.2015 Raumalla
(2015). MERMAID-työpaja (2) 28.10.2015 Helsinki, Ilmatieteen laitos
YTT Yrjö Myllylän MERMAID-hankkeen skenaariotyöpajan asiantuntijana toimiminen
Tilaajana Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti ja Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus / Valtioneuvosto.
(2015). Arktiseen alueen kehitysnäkymät ja tutkimuslaitoksen  mahdollisuudet tukea arktisen alueen toimintaa. Työterveyslaitos, johtoryhmä, 16.3.2015, Helsinki
(2014). Suomi ja arktisen toimintaympäristön vahvat ennakoivat trendit. Esitelmä ylemmän päällystön koulutustilaisuudessa 22.5.2014. Tilaajana Maanpuolustuskorkeakoulu, 22.5.2015.
(2015). Vaikuttaminen kävelyn ja pyöräilyn hyväksi. Hiljainen tieto käyttöön. Kustantajan puheenvuoro kirjan esittelytilaisuudessa 20.2.2015 Oulussa
(2014). Arktisen alueen mahdollisuudet Pohjois-Suomelle. Esitelmä päätösseminaarissa: Barentsin alueelta ja tuulivoimasta uutta liiketoimintaa meriteollisuussidonnaisille yrityksille –projekti, Oulu 26.11.2014. Tilaajana Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus. Lisätietoa ja ohjelma tästä.
(2014).  Pohjoisen, arktisen alueen, työmarkkinoiden näkymät. Esitelmä seminaarissa: Ohjauksen ja työmarkkinatietouden seminaari, 7.11.2014, Oulu. Tilaaja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus/ Osuma-projekti. Katso koko ohjelma  tästä. Esitelmä PP Ely, Ohjaus- ja työmarkkinatietous, 7.11.2014, 2.0,YMy..
(2014). Arktisen toimintaympäristön trendit – motivointi päivän töihin. Esitelmä SMARCTIC-lopputyöpajassa 9.9.2014 Oulussa.  Hanke liittyi TEKESin strategisen avauksen SMARCTIC-hankkeen lopputyöpajaan. Pajassa käsiteltiin 1,5-2 vuotisen hankkeen loppuraporttia ja tarkennettiin sen sisältöä ryhmätyömenetelmin. Lisätietoa SMARCTIC-hankkeesta.
(2014). Vahvat ennakoivat trendit ja ympäristöalan mahdollisuudet Luoteis-Venäjällä ja arktisilla alueilla  Esitelmä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululla  15.4.2014. Kohderyhmänä ympäristöalan kansainvälistymisestä kiinnostuneet yritysten edustajat. Tilaajana Aalto University Executive Education Oy.
(2014).  Arktinen osaaminen – avain kasvuun.  Esitelmä ”Arktisesta arkista” seminaarissa Lappeenrannassa 12.2.2014. Järjestäjinä Wirma Lappeenranta Oy, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Osaamiskeskusohjelma. Lisätietoja ja esitelmät löydät tämän linkin kautta.

 

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 04 OPPILAITOKSET, T&K, 05 HALLINTO, VIRKAMIEHET, 06 POLITIIKKA, POLIITIKOT, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 14 Seutukunnat, Seudulliset kehittämiskeskukset, kuntayhtymät, 15 Kaupunkiseudut, 16 Maaseutu, 18 Yritykset ja toimialat, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, IN ENGLISH, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KÄYTÄVÄKEHITTÄMINEN JA KORRIDORIT, KOULUTUS, T&K, VIRKAMIEHET, VISIOT JA TOIMENPITEET, YRITYKSET Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.