Kiinassa avattiin 25.9.2016 maailman suurin joulumaa ”Four Seasons Christmas Town” PPP-hankkeena – RD Aluekehitys Oy uutisoi aiheesta ensimmäisenä läntisessä maailmassa

FB-päivitys RD Aluekehitys Oy:n, Timo P. Kiviahon ja Yrjö Myllylän sivuilla 25.9.2016.

Timo Kiviaho, VP, China Tekway Ltd, 25.9.2016, Kiina, Peking:

img_95961

Suomalainen Santa ja enkelit Four Seasons Christmas Townissa, Kiinassa.

”Pekingistä noin 100 km länteen avattiin tänään maailman suurin joulumaa Four Seasons Christmas Town PPP-hankkeena (public-private -partnership), jossa on mukana Kiinan Hebein aluehallinto ja yksityinen kiinteistökehitys- ja hotelliyhtiö. Suomalainen China Tekway Oy Helsingistä on avannut po. joulumaahan oman Santa Claus Academy koulutusvientitoimipisteen. Akatemia kouluttaa mm. joulumaan henkilökuntaa, suomalaista osaamista matkailusta, terveydenhuollosta, nuorten koulutuksesta ja senioriväestön liikunta-aktiviteetteja.

Teemapuisto on kooltaan parhaillaan maailman suurin joulumaa, jossa on mm. jouluposti, ravintoloita, poroaukio, Rovaniemi kahvila (kiinaksi), kasino, useita hotelleja, matkailutuotemyymäläitä, fast foods outlets…Rakennuksia on lähes 20 kpl ja yli 0,5 km pitkä keskuskatu. Koko hanke on mallihanke Kiinan 5-vuotissuunnitelman mukaan ja se rakennettiin vain 150 päivässä. Avajaisissa kävi yli 3000 ihmistä. Investoinnin koko oli yli 2 miljardia yania (reilut 200 milj. euroa).”

img_95591

Timo Kiviaho, VP, kutsumassa Hebei-maakunnan varakunvernööriä Suomeen, Saloon.

RD Aluekehitys Oy:n toimitusjohtaja Yrjö Myllylä tapasi Timo Kiviahoa Suomessa Salon Meri-Teijolla 30.9.2016 hänen Kiinan matkansa jälkeen. Hänen näyttämänsä kuvakokoelma joulumaasta ja sen läheisestä matkailu- ja maaseutuympäristöstä sekä Pekingistä teki vaikutuksen ja hän teki Timolle muutaman lisäkysymyksen  joulumaahan liittyen.

YM – Joulumaan rakentaminen kesti 150 päivää, kuinka se on mahdollista?

– TK: Julkinen valta vastasi mm. infrastruktuurin, päätiestön rakentamisesta. Yksityiset vastasivat muusta rakentamisesta. Rakennukset eivät ole meikäläisittäin hirsi- ja kivirakennuksia, vaikka siltä näyttävät, pikemmin tunnelman luojia, kulisseja ja niiden valmistus on ollut siten nopeampaa.

YM -Milloin hanke aloitettiin

– TK: Hanke aloitettiin jo vuosia sitten. Kun se saatiin osaksi Kiinan valtion 5-vuotissuunnitelmaa pilottikohteeksi, käytännön toteutus oli nopea.

YM – Miksi joulumaa rakennettiin?

-TK:Hanke on esimerkkihanke, pilottihanke, Kiinalle. Tämä on malli, jossa haetaan ympärivuotisen teemapuiston ideaa. Tarkoituksena on luoda työpaikkoja ja hyvän elämän edellytyksiä Kiinan eri osiin, levittää hyvinvointia koko Kiinan alueelle.

YM – Mikä on ollut teidän roolinne hankkeessa?

– TK:Olemme tehneet useita vuosia työtä tämän joulumaan eteen osallistumalla hankkeen suunnitteluun ja ideointiin yhtenä toimijana.

YM – Joulupukki näyttää suomalaiselta, toitteko te sen Suomesta?

– TK: Toimme joulupukin Suomesta, joulupukki on tällä kertaa Vantaalta. Ensimmäinen Kiinaan viemämme joulupukki tuli Suomen Turusta ja on toiminut Kiinan pohjoisimmassa kylässä Mohessa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2010. Tosin tätä arvokasta suurlähettiläsvirkaamme hoitava joulupukkihenkilö vaihtuu ajoittain.

YM – Mitä muita erityistehtäviä teillä on tässä uudessa tällä hetkellä maailman suurimmassa joulumaassa?

– TK:Toimimme mm. hotellikehittäjänä. Kiinalaiset hotellipartnerit haluavat alueella olevien joidenkin hotellien olevan ns. viiden tähden hotelleina. Annamme heille neuvoja, miten tähän tavoitteeseen päästään.

YM – Onko hanke nyt valmis?

-TK: Tutkimme vielä ympärivuotisten käytön mahdollistavia lisätekijöitä. Investointeja on tulossa myös lähialueen muihin matkailupalveluihin, kuten talviurheiluaktiviteetteihin, vaikka lasketteluaika on vain saman mittainen, kun Salon Teijolla, eli noin kolme kuukautta marraskuulta helmikuulle. Pidämme tärkeänä, että alueella luodaan tapahtumia. Esimerkiksi koululaiset voivat olla tapahtumien luonnissa keskeisessä roolissa, kuten kuvan jouluenkelit osoittavat. Samalla tapahtumat palvelevat matkailua luoden ihmisille yhden lisäsyyn tulla teemapuistoon sekä palvelevat oppimista.

YM – Mitä muuta joulumaasta voisi oppia?

-TK: Tärkeä lähtökohta on joulumaan arvot. Arvot ovat tärkeysjärjestyksessä 1) Rauha, 2) Hyvinvointi, 3) Vauraus. Esimerkiksi hyvinvointiarvosta seuraa käytännön toimia ja palveluita senioreille. Punainen joulupukin väri sopii kiinalaisille, myöskin kristillisiin arvoihin  viittaava Christmas-sana toimii hyvin Kiinassa joulusta puhuttaessa.

Haastattelun lopuksi ja katsomiemme valokuvien perusteella toteamme, että Kiinassa on niin sanotusti draivi päällä. Esimerkiksi Joulumaahan oli tuotu visuaalista vaikutelmaa suomalaisesta piparkakusta ja piparkakkutytöstä. Piparkakkujen tekoa ei ole vielä kukaan ehtinyt opettaa, vaan myytävät leivonnaiset ovat aivan muuta. Tämänlaisisilla ja muilla aidoilla asioilla olisi nyt kysyntää. Jos Sinulla on jotakin aitoa vietävää Kiinaan, ota yhteyttä China Tekwayhin tai RD Aluekehitys Oy:hyn kysyäksesi lisätietoja mahdollisuuksista. Nyt on oikea aika.

Johtopäätöksenä toteamme myös, että meidän etu on olla aktiivinen Kiinassa joulupukkiteemassa, jotta kiinalaiset tietäisivät, että täältä löytyy se aito joulupukki. Tässä tarvitaan matkailun näkemistä tärkeänä Suomen kivijalkana. Jouluaiheisia matkailumyymälöitä ja palvelupisteitä voi tämän työn tuloksena avata Suomessakin sen etelärannikkoa myöten lisää, esimerkiksi Meri-Teijolla. Toivottavasti myös YLE ja muut kansalliset mediat löytävät nämä ja muut mm. China Tekwayn tukemat hankkeet Kiinasta jatkossa, kuten YLE löysi China Tekwayn aiemman Kiinan pohjoisimman kylän Mohen joulupukin.

Jäämme odottamaan Timon  joulupukin konttorista RD Aluekehitykselle ja Yrjö Myllylälle postittamaa joulupostia avajaisten ensipäiväleimalla.

Halutessasi matkanjärjestelyjä ja opastusta tähän uuteen Kiinan ja maailman suurimpaan joulumaahan, ota yhteyttä / pyydä tarjous Timo Kiviaho, China Tekway Ltd tai Yrjö Myllylä, RD Aluekehitys Oy.

Aiheeseen liittyviä muita artikkeleita:

Suurvallatkin ovat aina harjoittaneet aluepolitiikkaa monella tavalla, niin USA, Neuvostoliitto, EU kuin tämän esimerkin mukaan Kiina. Lue tuore Yrjö Myllylän toimittama aluepoliittinen keskustelu Suomessa Suomen Maantieteellinen Seura ry:n Terra 128:2 kirjassa.

Lue myös uusimmat RD Aluekehityksen artikkelit ja insipiroidu:

 

Advertisement
Kategoria(t): 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 03 YRITYSPALVELUKESKUKSET, 10 Pohjois-Suomi, 13 Maakuntien yhteistyö, 14 Seutukunnat, Seudulliset kehittämiskeskukset, kuntayhtymät, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, INNOVAATIOYMPÄRISTÖT, KANSAINVÄLISET HANKKEET, KOULUTUS, VISIOT JA TOIMENPITEET, YRITYKSET Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.