MAAKUNTALIITON EDUSTAJA! – EU:n paras alueellinen ennakointikäytäntö sovellettavissa liittonne tarpeisiin

Hyvä maakuntaliiton asiantuntija / kehittäjä!

Arktinen teema vaatii nyt sisällön ja menetelmien osaajia – ota yhteyttä!

Rajendra K. Pachauri ja Yrjö Myllylä

Nobel-palkittu IPCC:n pääjohtaja Rajendra K. Pachauri ja Yrjö Myllylä Helsingissä 28.9.2013 Helsinki Climate Forum: Arctic Urgencyn asiantuntijoina, jossa myös lukuisia muita asiantuntijoita, kuten Ilmatieteen laitoksemme pääjohtaja Petteri Taalas.

Ilmastonmuutoksesta puhutaan ja senkin myötä kiinnostus arktiseen lisääntyy, vaikkakin lisääntyvän aktiviteetin selittäjinä on käytännössä RD Aluekehityksen tutkimusten mukaan pitkälti muut tekijät. Esimerkiksi tämän vuoksi RD Aluekehityksen yrittäjä YTT Yrjö Myllylä sai viikonloppuna panelistin roolin konferenssissa ja tavata IPCC:n Nobel-palkitun pääjohtajan Rajendra K. Pachaurin ja illallistaa hänen lisäksi mm. presidentti Tarja Halosen sekä muiden Helsinki Climate Forum – Arctic Urgency hankkeen avainhenkilöiden kanssa. Katso lisätietoja tästä. 

Yritysyhteistyö ja riippumattomien asiantuntijoiden käytön osaaminen on koko Suomen kehityksen avain, tästä Helsinki Climate Forum: Arctic Urgency 28.9.2013 oli esimerkki meille kaikille. Tilaisuutta tukivat mm. Väisälä, Solixi, Sitra, Ympäristöministeriö, KlausK hotelli, Oxford Climate Forum, Helsingin yliopisto, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Ulkopoliittinen instituutti – siten myös RD Aluekehityksen yrittäjän osallistumista. Suurin kiitos tilaisuudesta kuuluu aktiivisille opiskelijoille, jotka omaehtoisesti organisoivat tilaisuuden Tom Henrikssonin johdolla. Yritykset ja yrittäjät eivät olleet sivuroolissa, kuten usein julkisluontoisissa kehittämistilaisuuksissa ja seminaareissa, vaan pääasiantuntijoina ja tekijöinä maailman muuttamisessa!

Ilmastonmuutos, arktinen, ympäristökonfliktit – ovat myös päivän uutissatoa. Tästä olemme voineet nopeimmin kommentoida Facebookin seinällä, jonne jokainen Facebookiiin kirjautunut pääsee näkemään kommenttimme. Arktiseen kuuluvassa Suomessakin mm. kaivostoiminta ja ympäristöasiat pitää sovittaa yhteen. Yrjö Myllylän osaltaan manageroima ja tekemä Koillis-Suomen elinkeinostrategia (7 kuntaa, 2 maakuntaa) antaa tähän hyvät lähtökohdat. Tämä tuli ilmi strategian 2-vuotistarkastelussa Kuusamossa 5.9.2013 ”Missä Kuusamon kasvun avaimet?” tilaisuudessa.

Kiina, Etelä-Korea ja Intia on hyväksytty arktisen neuvoston tarkkailijamaiksi vast ikään. Entuudestaan Suomi istuu Arktisen neuvoston kahdeksan pysyvän jäsenmaan, kuten Venäjän, USA:n, Kanadan,  Norjan, Tanskan kanssa samassa pöydässä.  Suomalaiseen ympäristöön kytkettyyn osaamiseen ja luonnonvaroihin kohdistuu kasvavaa kysyntää ja kasvavia mahdollisuuksia jo tämän vuoksi kaikkialla Suomessa. Osaammeko hyödyntää mahdollisuudet ja myydä oikeita asioita alueiltamme, kun olemme näiden ja muiden suurvaltojen kanssa säännöllisesti neuvottelupöydissä? Sisällön osaajista on nyt puutetta – katsomme, että voimme antaa siinä paljon.

Pohjoisuus, sen luonnonvarat ja näihin kytkeytyvä osaaminen sekä maantieteellinen asemamme ovat pitkälti meidän lisäarvo maailmalle.  Pohjoisessa selviytyminen on luonut meistä insinöörikansan, toisiinsa luottavan kansan, välittäjäkansan, talkookansan, yhdistysten kansan jne. Ympäristöstä ja kulttuuristamme kertoo mm. Arktinen meriteknologiaosaaminen ja muu meriteollisuutemme (ks. mm. Mielipidekirjoituksemme Helsingin Sanomissa 9.9.2013). Luottamus ja public-private –yhteistyö on osasyy myös ennakointikulttuurimme menestykseen maailmassa (Futura 4/2012 referee-artikkelimme ”Ennakointi demokratian vahvistajana”). Pohjoinen ja pohjoisuus yhdistää jatkossakin suomalaiset, mutta myös muun maailman ja muillakin keinoin kuin Nokian ja laivojen avulla, jotka ovat tämän ympäristön tuotteita. Mahdollisuuksia on  alueellanne runsaasti! (ks. myös HS Vieraskynä ”Kultasuoni on lähempänä kuin uskoisi” liitteenä).

Hyöty realisoidaan alueellenne parhaimpien menetelmä-  ja sisältöosaajien kautta

RD Aluekehitys on kehittänyt toiminnassaan Delfoi-menetelmää ja ennakointikäytäntöjä jo lähes 20 vuotta.  Varsinais-Suomen kanssa toteutettu osaamis- ja koulutustarpeiden ennakointikäytäntö on arvioitu Euroopan unionin parhaimmaksi alueellisen ennakoinnin käytännöksi komission toimeksiannossa. Tarkastelussa oli 27 maan käytännöt. Juuri RD Aluekehityksen keskeisesti kehittämät sovellukset olivat arvioinnin varsinaisena kohteena. Arvioinnin suoritti YK:n ILOn Torinossa sijaitseva koulutuskeskus. Tulokset julkistettiin rakennemuutoksen hallintaseminaarissa 18.10.2010 Brysselissä.

Suomen käytännöt leviävät jo ulkomailla tällä hetkellä nopeammin kuin täällä. Suomen maine ennakointiosaajana on kasvussa. Mm. Baltia, Puola ja Venäjä ovat aktiivisesti kiinnostuneita näin toteutusta osaamisen ennakoinnista. Tuloksia on esitelty myös pohjoismaisissa tilaisuuksissa.  Tärkeää kilpailuasetelmamme kehittymisen kannalta olisi, että suomalaiset alueelliset toimijat olisivat vielä kiinnostuneempia kuin ulkomaiset, koska menetelmän soveltaminen luo kilpailuetua. RD Aluekehityksen kautta EU:n paras käytäntö ja muut soveltuvat ennakointimallit ovat sovellettavissa myös Suomessa maakuntaliittojen tarpeisiin https://rdaluekehitys.net/2012/07/10/eu-palkitsi-public-private-yhteistyomallin/.  ISPIM-innovaatiokonferenssin esitelmämme Helsingissä kesäkuussa 2013.

PEPYS 1999

RD Aluekehityksen ennakointihankkeessa haastalteltiin kaikki Suomen maakuntajohtajat ja ELY-keskusjohtajat. Heidän näkemyksiä verrattiin alueilla yritysten ja yrityslähtöisten toimijoiden näkemyksiin.

RD Aluekehitys tarjoaa liitollenne  

 AJANKOHTAISTA NYT

I Tuoreiden ennakointihankkeidentulosten välittäminen koulutuksen ja sovellusten kautta

II EU:n parhaimman alueellisen ennakointikäytännön ja alueellisen rakennemuutoksen perusteet

III  Alueellisten ennakointisovellusten toteuttaminen

IV Käytäväkehittämistä ja yhteyksiä arktiseen, Aasiaan ja Pohjois-Eurooppaan – Suomen johtavimpana käytäväkehittämiskonsulttina!

RD Aluekehitys Oy lyhyesti: Espoolainen yritys, RD Aluekehitys Oy perustettu vuonna 1996. Toimipiste myös Varsinais-Suomessa. ”Valtakunnallinen vaikuttaja, alueellinen kehittäjä, paikallinen toimija, joka elää aikaansa edellä”:

  • Olemme hankeyhteistyöllä kehittämässä tilaajan toimintaa innovatiivisesti. Olemme myös toimineet pääsihteerinä Valtioneuvoston kanslian tilaamassa Alueellisen yritys- ja innovaatiotoimnnan selvitysmiestehtävässä, jonka loppuraportti on ”Vaurastuminen kansallisena velvollisuutena”. Innovatiivisuudesta  kertoo se, että  RD Aluekehitys Oy:n aiempi yhteistyö mm. ELY-keskusten kanssa on johtanut yhteistyössä kehitetyn TKTT eli työvoima- ja koulutustarvetutkimus käytännön tunnustamiseen Euroopan unionin parhaimmaksi alueellisen ennakoinnin käytännöksi (esim. Teknisen palvelun TKTT, Talonrakennusala, Siivous- ja kotitalouspalvelu, Ravintolatoiminta, Vähittäiskauppa jne.) (EU:n komissio Arenas-hankkeessa suorittaman arvioinnin mukaan. Arvioinnin suoritti YK:n ILO:n työjärjestö ja tulokset julkistettiin vuonna 2010 (ks. esim. Marttinen & Myllylä 2011, Futuuri 3/2011.).
Helsinki Climate Forum: Arctic Urgency 28.9.2013

Helsinki Climate Forum: Arctic Urgency 28.9.2013

Lisätietoja ja tarjouspyynnöt:

Yhteistyöterveisin

_____________________________

Yrjö Myllylä, YTT

Erikoistutkija, Toimitusjohtaja,

RD Aluekehitys Oy

Meriusva 5

FI-02320 Espoo

www.rdaluekehitys.net

yrjo.myllyla@rdmarketinfo.net

Tel: + 358 500 450 578

Valtakunnallinen vaikuttaja

Alueellinen kehittäjä – Paikallinen toimija

_____________________________

AMT-ennakointi: www.amtuusimaa.net

Blogi: http://yrjomyllyla.com

In english: http://yrjomyllyla.com/category/in-english/

.

·  RD Aluekehitys Oy, suosituimmat artikkelit & sivut 30.9.2013

·  Arktinen meriteknologia, suosituimmat artikkelit & sivut, 30.9.2013

·  Yrjö Myllylä, suosituimmat artikkelit & sivut, 30.9.2013

.

Advertisement
Kategoria(t): 01 DELFOI JA MENETELMÄT, 02 YRITTÄJYYS, YRITYKSET, KLUSTERIT, 05 HALLINTO, VIRKAMIEHET, 06 POLITIIKKA, POLIITIKOT, 07 Valtakunnan taso, 08 Etelä-Suomi, 09 Länsi-Suomi, 10 Pohjois-Suomi, 11 Itä-Suomi, 12 Maakunnat-/ELYt-/Kuntayhtymät, 13 Maakuntien yhteistyö, 18 Yritykset ja toimialat, AVAINKÄSITTEET JA TIETOISKUT, INNOVAATIOYMPÄRISTÖT, KÄYTÄVÄKEHITTÄMINEN JA KORRIDORIT, KOULUTUS, PALKINNOT, VISIOT JA TOIMENPITEET Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.